top of page
  • Foto van schrijverEllen Seys

Let’s LETS.

Bijgewerkt op: 21 jun. 2020

Vorige week hielden we het welkomstfeestje van onze tweede spruit onder de vorm van een babyontbijt. Geleerd uit onze vorige ervaring, besloten we wat hulp in te schakelen. Zo zouden we ons tijdens het feest zelf niet te veel om praktische zaken moeten bekommeren. Na een hulpvraag op het LETS-platform hadden we al snel wat kandidaten om ons te ondersteunen. Het werd een geslaagde ochtend, waarbij we ons volop op de gasten konden richten. De ‘letsen’, hier ook wel ‘katjes’ genoemd, werden nadien met veel plezier naar de helpers overgeschreven.

LETS-platform? Letsen?

LETS staat voor Local Exchange Trading System. Leden van een lokale LETS-groep hebben toegang tot een platform waarop ze kunnen plaatsen met wat ze je kunnen helpen of voor welke taak ze wat hulp willen. De ondersteunings- of hulpvraag kan ongeveer alles inhouden wat je zelf niet zo goed kan of zo graag doet, waar je meer wil over leren of wat je graag zou willen ontlenen. Dat zijn omgekeerd ook de zaken waarvan je zelf op het platform kan aangeven dat andere letsers daarvoor bij jou terecht kunnen. In ruil voor je hulp ontvang je van de vragende partij een aantal virtuele 'letsen' dat in verhouding staat tot de tijdsduur die je hieraan spendeerde. Die letsen kan je dan zelf weer ‘uitgeven’ aan een dienst die jou het leven wat gemakkelijker of beter maakt. Volledig legaal en verzekerd. Bovendien hoef je door het groepssysteem en je LETS-rekening niet per se iets terug te doen voor dezelfde persoon als de persoon die jou hielp. Op die manier kan je om het even wie helpen met iets wat jij graag doet en goed kan, op een moment dat het voor jou haalbaar is. Zo werden wijzelf naast de hulp op het babyontbijt al geholpen met het verwijderen van betonblokken en een container uit de tuin, ritjes met een aanhangwagen naar het containerpark, het herstellen van onze rolluiken, het aanpassen van een kleedje en werden we op weg gezet rond de te volgen stappen voor de renovatiewerken bij ons thuis. Mijn wederhelft hielp al om kasten te verplaatsen en kadertjes en dergelijke op te hangen, zelf ondersteun ik meestal met het aanmaken van facebookpagina’s. Je merkt het, het kan vanalles zijn.

Overigens kwam er na het babyontbijt nog een leuk extraatje onze richting uit: iemand deed ons wat letsen cadeau om ons te feliciteren met de geboorte van ons zoontje. Dit was dus letterlijk tijd die we cadeau kregen. Meer kan ik mij als mama van twee niet wensen.

68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page