top of page
  • Foto van schrijverEllen Seys

Een beetje wil.


Ik vroeg me al een eindje af hoe we om konden gaan met de negatieve reacties rond de klimaatacties. Niemand is erop uit om met het vingertje te wijzen. Dat verandert toch niets aan de toekomst en we moeten echt wel dringend vooruit kijken. Toen zag ik het filmpje van Janne. Misschien zag je het ook? Ik hoop dat haar hashtag #terwijlwewachten gaat leven. Het filmpje legt namelijk op een leuke manier uit wat je anders telkens maar weer probeert te herhalen, welke acties je bijvoorbeeld zelf kunt ondernemen. Maar cynisch als ik wel eens kan zijn, zag ik ook al beelden van smeltend ijs, woestijnen, … door mijn hoofd dansen ‘hashtag terwijl we wachten’. Misschien moeten we de hashtag wat uitbreiden naar #terwijlwewachtendoeikzelfookaliets of #wijkunnenookietsdoen of zo?

Het zijn namelijk niet alleen de producenten en overheid die maar met een oplossing over de brug moeten komen. Uiteindelijk produceert de industrie wat de consument wil en daarmee ligt de sleutel tot verandering minstens even sterk in de handen van de consument zelf. Uitspraken als ‘wij vragen niet om al dat plastic’ doen mijn haren rijzen. In de supermarkt waar ik geregeld wel eens ga, staan het water in plastic flessen en het water in glazen flessen naast elkaar. In de meeste boodschappenwagentjes zit het water uit plastic flessen (ok, ok, sommige merken zijn niet in glas verkrijgbaar). Om maar even te illustreren.

Terwijl we op de overheid en industrie wachten, kunnen we zelf al iets doen. Dat ontdek je wel doorheen een aantal van mijn blogs. Wie daarnaast ook nog iets zou kunnen doen, zijn de bedrijven en organisaties. Zo tonen zij als consument aan hun medewerkers hoe het ook kan. Helaas ontbreekt ook bij veel bedrijven en organisaties vaak nog het inzicht in de ernst van en kennis rond het klimaat- en milieugegeven, en misschien ook wel de moed. Toch wat inspiratie voor de durvers onder hen:

Voedselverspilling tegengaan

Er worden steeds meer projecten rond het tegengaan van voedselverspilling opgezet, met steun van de overheid. Op http://www.voedselverlies.be/ vind je hier veel info rond, en voor de welzijns- en gezondheidssector is er zelfs nog specifiekere info beschikbaar: https://www.departementwvg.be/voedselverlies.

Inzetten op carpooling

Met medewerkers in de organisatie, maar misschien ook met medewerkers van bedrijven in de buurt. Misschien wel zelf met een busje van het werk een aantal medewerkers ophalen?

Verplaatsing met de fiets stimuleren

Fietsen ter beschikking stellen voor verplaatsingen in de buurt van het bedrijf, fietsvergoeding voorzien, een samenaankoop van elektrische fietsen organiseren, ...

Gebruik van openbaar vervoer aanmoedigen

Verplaatsingen op vraag van de werkgever zoveel mogelijk via openbaar vervoer laten gebeuren, extra tussenkomst voorzien voor wie met openbaar vervoer naar het werk komt, voor functies waar het mogelijk is enigszins de werkuren afstemmen op de tijdstippen van bus en/of trein.

Bewuste keuze van relatie- en personeelsgeschenken

Een heel goed startpunt hierbij kan al zijn: ‘geen spullen’. Vaak willen we onze medewerker, klant of partner plezier doen met iets materieels. Maar wees nu eerlijk: hoe vaak heb je nu zelf al iets gekregen waarvan je dacht: ‘dit is écht geweldig, dit gaat mijn leven veranderen’? En hoe vaak kreeg je daartegenover al iets waarvan je dacht: nog een …/goed voor de vuilbak/waar moet ik met dit nu nog naartoe/wéér iets om op te ruimen/…?

Welke opties zijn er dan wel?

Kies eens ‘tijd’ als cadeau: een autowasbeurt, een strijkbeurt, een bon voor het afhalen van boodschappen. Komt ook nog eens de work-life balance ten goede…

Of iets eetbaars. Scoort altijd goed. Wie het zelf niet lekker vindt, kan het nog altijd als cadeautje doorgeven. Pluspunten als het komt van een lokale handelaar of je er een lokale handelaar plezier mee doet (tegen een koffietje of cupcake om de hoek op kosten van het werk zeg ik geen neen, en met wat collega’s erbij: extra gezellig!).

Ontspanning. Kan ook maar het welzijn van de ontvanger ten goede komen. Cinematickets, een spelletje in de bowling, een massagebeurt,…

En wil je dan toch per se spul geven? Ga dan alstublieft niet voor de klassieke balpen (na een rondje door het huis is er minstens weer voor een jaar inkt gevonden), maar voor iets origineels én nuttigs dat duurzaam vervaardigd is. Immers, het is niet omdat je het op een eco-website koopt, dat je een goede daad stelt voor het milieu. Als je mensen iets geeft wat ze niet gaan gebruiken of nodig hebben, is het alsnog verspilling. Tegenover elke afvalemmer rommel die je weggooit, staan nog 70 emmers afval die hogerop in de productieketen gecreëerd werden om die ene emmer rommel te produceren. Verder is verpakking echt niet nodig en hoe graag we ook alles willen bedrukken: laat het. Bedrukking op textiel is vaak van plastic, en laat dus hopen microplastics los tijdens het wassen. En ook inkt is allesbehalve gezond voor het milieu.


Afspraken rond afdrukken en gebruik van papier

Tweezijdig afdrukken als de standaard instellen, kijken of het mogelijk is om ook op kladpapier te drukken, medewerkers tonen dat je ook oud papier in plaats van wit papier uit de printer kan gebruiken als kladblaadje, handtekening weglaten bij antwoordmails (die zeldzame keer dat je daarmee de persoon die jou mailt nieuwe info zou bezorgen, kan je hem nog altijd invoegen), disclaimers onder mails weglaten (naast het feit dat deze laatste toch geen enkele juridische waarde hebben, bespaar je er hopen papier en giftige inkt mee).


Medewerkers stimuleren om duurzame middelen te kiezen om hun lunch mee te nemen

Brooddoos, zelf water (of andere dranken) voorzien (via tapsysteem of glazen flessen uiteraard),… Merk je dat veel medewerkers dit niet hebben en wil je graag toch ‘spul’ geven als personeelsgeschenk, dan kun je nog een brooddoos in bijvoorbeeld roestvrij staal of een mooie drinkfles voorzien. Alternatieven genoeg voor plastic en met wat rondneuzen kun je heel erg mooie modellen vinden.

Herbruikbaar eet- en drinkgerei voorzien

Alternatieven zat voor de plastic bekertjes, borden, bestek en rietjes.

Duurzaam verbouwen

En waarom geen groendak overwegen?

Het enige wat het vraagt, is een beetje wil. #terwijlwewachtendoetmijnwerkgeverookaliets


Ik zou heel graag dit lijstje nog wat kunnen aanvullen, dus laat gerust nieuwe ideeën horen of laat even weten hoe ze het bij jullie op het werk aanpakken!


71 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page